duminică, 10 iunie 2012

Malawi, bine te-am gasit

 Pe data de 06 Iunie am fost prezenti la frontiera dintre Zambia si Malawi, cu rezervorul plin ( cand am alimentat, scuturam Terracanul sa intre cat mai multa motorina), si cele patru canistre pline stiind ca in Malawi din pacate nu gasesti combustibil. Atat in Zambia cat si in Malawi, granicerii au fost amabili si spre surprinderea mea nu a trebuit sa platesc absolut nimic sa intru in tara. Avand pasaport Sud African, viza a fost gratuita, iar pentru Terracan nu a trebuit sa platesc nici taxa de poluare si nici taxe pentru autostrada(deoarece nu exista asa ceva), dar in toate celelalte tari taxa de autostrada se plateste chiar daca nu este autostrada. Asigurarea pentru Terracan am cumparat-o in Zambia si se numeste COMESA, care este valabila pana in Egypt, asa ca nu mai trebuie sa cumpar la granita. Am intrat in Malawi si parca totul era la fel ca si in Zambia. O multime de lume pe ambele parti ale starzii, pe jos, cu bicicleta, cu carul cu boi, dar mult mai putine masini, aproape deloc chiar. Pana la campingul unde suntem am parcurs 437 de Kilometri si cred ca am vazut vreo 10 masini in miscare, extra pline cu oameni si sute de masini stationate.

IMG_9002 IMG_9131IMG_9155

Malawi este o tara fara deschidere la mare, cu o suprafata un pic mai putin de jumatate fata de Romania si o populatie de 14 milioane de locuitori. este a doua tara in Africa cu o femeie presedinte, care este doar de cateva luni si a devenit presedinte deoarece presedintele a avut atac de cord si a murit si d-na Joyce Banda fiind vice presedinte anterior a devenit sefa statului. Populatia pare fericita de aceasta intamplare si a devenit mai optimista pentru un trai mai bun. Intradevar au nevoie de un trai mai bun. Saracia este de neinchipuit, nu sunt resurse si nici infrastructura, dar si lenea oamenilor este un lucru contribuitor la saracie. In drum spre Campingul Kande Beach unde suntem in prezent, am luat hotararea sa ocolim Lilongwe, capitala tarii si sa mergem pe scurtatura sa putem traversa tara cu combustibilul cu care am intrat in tara.

Kande Beach este un loc minunat, situat pe malul Lacului Malawi care este un lac natural si imens, cu o lungime de 580 de kilometri si 75 de kilometri latime si o adancime maxima de 706 metri. O splendoare naturala. Acum dupa cum stiti in emisfera Sudica este iarna, aici in Malawi ziua temperaturile cresc pana la 27-28 Grade C iar ceea ce face ca apa sa fie inca calda si statul pe plaja confortabil, iar noaptea scade la 15-17 Grade C. Incepand de la Okavango Delta din Botswana am intrat in zona de malarie care tine pana la intrarea in Sudan. Malaria este un virus care te ucide daca nu este tratat la timp. Este transmis prin muscatura de tantar ( tantarul Anofel) care omoara cei mai multi oameni in Africa. Mai multi chiar si de cat SIDA.  Normal ca preventie se ia un medicament zilnic, ca anume, Doxycilina, Mefloquine sau alte medicamente, dar toate acestea au reactii adverse chiar foarte rele si tinand cont ca noi trebuia sa luam pe o perioada foarte lunga, riscul era mare. Asadar am hotarat sa nu luam nimic de preventie si sa incercam sa combatem muscaturile de tantari cu spray-uri si creme, iar in cazul ca vom face malarie avem teste si medicamente de vindecare. Malaria se manifesta prin febra foarte mare, dureri corporale si tine 4-5 zile daca este tratata cu medicamente adecvate. Decizia de a nu lua medicamente preventive a fost bazata si pe faptul ca acum este sezonul de iarna si este sezon uscat, iar tantarii nu sunt atat de activi ca si vara in sezonul ploios.

IMG_9336IMG_9325

Malawi fiind a sasea tara din expeditia noastra iar cum Kande Beach este un loc minunat, am decis sa stam aici in jur de 2 saptamani. Sunt multe de facut ca pescuit, canoe, scufundari subagvatice, vizite la triburile din imprejurimi, deci nu este un loc de unde vrem sa plecam in graba. Din pacate, internetul este valabil dar este foarte, foarte incet, deci Blogarea si uploadingul de poze si video v-a fi aproape imposibila. Vom incerca sa facem imposibilul si sa va tinem informati cu ce se intampla aici in Malawi-Africa, dar va rugam sa aveti rabdare cu noi si sa intelegeti ca este lumea a patra si lucrurile merg in doua viteze, incet sau foarte incet.

IMG_9386IMG_9392IMG_9445IMG_9452

Pana data viitoare, sa auzim numai de bine si toate cele bune de aici din Campul Kande Beach-Malawi-Africa.

Pentru a vedea intregul album, apasa pe linkul de mai jos:

https://picasaweb.google.com/103958208108855646625/06062012ZambiaToMalawi

https://picasaweb.google.com/103958208108855646625/06062012MalawiKandeBeach

https://picasaweb.google.com/103958208108855646625/07062012MalawiFishingOnTheBeach

2 comentarii:

  1. Salut Martin am citi in dimineata aceasta despre calatoria ta este superba. Bafta multa in continuare,te astept si la Hunedoara cu terracanul oricum nu este departe de Petrosani!.

    RăspundețiȘtergere
  2. super faine imaginile! drum bun in continuare!

    RăspundețiȘtergere