duminică, 22 iulie 2012

Ethiopia, verde, uda, la inaltime si plina de oameni

Aceasta ar fi descrierea ce o pot face in cateva cuvinte despre tara aceasta din Africa, care sti ca este in Africa deoarece te uiti pe harta si te uiti la oameni. Vegetatia si peisajul iti spune ca esti undeva in Romania sau chiar Scotia, nici decum in Africa. Acum este sezonul ploios, ploua in fiecare zi, raurile curg salbatic luand cu ele pamantul rosu/maroniu si gunoaiele de pe strazi, caci am constatat un lucru interesant in Expeditia aceasta, daca vezi o casa, oriunde ar fi ea, automat este si gunoi. Gunoiul este aruncat peste tot si de catre toata lumea. Se pare ca nu deranjeaza pe nimeni ca asezarile si drumurile sunt inconjurate de pungi de plastic, si tot felul de alte gunoaie. In Africa, poluarea industriala este foarte mica si chiar inexistenta, dar poluarea solului si a apelor din cauza gunoaielor este foarte mare, iar incepand din Tanzania si mai precis din Dar es Salaam, poluarea sonora este foarte mare. La 5:00 dimineata moscheele dau drumul la difuzoare care rar inceteaza cateva ore pe zi, iar muzica si claxoanele creaza o admosfera de petrecere agitata.

Drumul spre Addis Ababa a fost bun, cu exceptia zonelor in constructie, unde Chinezii isi arata talentele lor rutiere, deci am parcurs doar 275 de Km in 8 ore. Slalom printre oameni, animale si 2 ore de trafic in Addis.

IMG_6272Gard din cactusi IMG_6305 Vulturi la marginea drumului…

Am fost dornici sa ajungem in Addis Ababa, orasul capitala al Ethiopiei, chemati de fotografiile de pe internet ce le-am vazut in timp ce am facut traseul, un oras cu o populatie de 4 milioane, un oras minunat, curat, cu cladiri de sticla stralucind in soarele vesnic ( caci Ethiopia isi face reclama ca fiind tara cu 13 luni de soare).  Toate acestea sunt niste minciuni si nu sunt altceva de cat propaganda falsa.

Soselele in Addis Ababa erau inundate, apa venea de pretutindeni, nici un semafor nu functiona, este un haos de 24 de carate. Cladirile murdare si chiar daca am vazut vre-o doua/trei de sticla, nu sti daca este sticla sau sunt vopsite, doarece sunt murdare. Animale pe strada, cai care trag sa moara, magari legati de parapetii ce separa liniile de circulatie si de cand am intrat in Ethiopia, de 5 zile nu am vazut Soarele. Deci ma face sa inteleg ca noi suntem acum in luna a 14-zecea.

IMG_6383Cal in Addis Ababa pe drum…asteapta sa moara IMG_6395 Bulevardul principal in capitala

 

Ajunsi in oras, pe data de 20 Iulie am cautat “ Wim’s Holland House” un loc de Camping recomandat de alte bloguri, un loc care fiecare care a ajuns acolo a avut un cosmar prin al gasii. Am avut coordonate de GPS si tot ne-am invartit vreo 20 de minute sa dam de el. Un loc foarte simplu, dar frumos prin felul de a fi al patronului si a celorlati vizitatori. Nu am putut ramane acolo deoarece nu erau camere ( are doar doua) si ploua foarte tare pentru a deschide cortul, deci am plecat si am gasit un hotel care a fost relativ OK. Am fi dorit sa stam mai mult in Addis Ababa dar a doua zi dimineata am plecat fara nici un regret si ne-am indreptat inspre Bahir Dar, un oras pe malul lacului Tana la 550 de Km.

IMG_6524 Drumul prin sate

Drumul a inceput sa urce, sa urce si iarasi sa urce pana am ajuns la 3200 de metrii altitudine, serpuind printre dealuri si paduri, sate si mii de oameni, animale de toate felurile, trasuri trase de magari si taxiuri conduse de soferi disperati. Peisajul a fost ceva fantastic, Ethiopia este o tara minunata si foarte pitoreasca, oamenii la tara muncesc din greu, inca se ara cu plugul tras de boi, dar fiecare petec de pamant este cultivat, iar mancarea este in abundenta, un lucru foarte incurajator luand in considerare, cu 27 ani in urma, 400 de mii au murit de foame.

IMG_6349

Seara am ajuns in Bahir Dar, un oras mediu, frumusel, curat si am gasit un hotel pe malul lacului, unde vom sta cateva zile caci este frumos, nu scump, internetul este foarte bun si bucatarul gateste bine. Deci avem toate motivele sa nu ne grabim. Maine pe data de 23 Iulie, daca nu ploua torential, am inchiriat o barca sa vizitam Lacul Tana, un lac cu multe secrete ce le vom investiga si impartasii cu voi toti.

Pentru a vedea intregul album, te rog apasa pe linkurile de mai jos:

https://picasaweb.google.com/103958208108855646625/20072012EthiopiaAddisAbaba

https://picasaweb.google.com/103958208108855646625/21072012EthiopiaAddisLaBahirDar

Un comentariu:

  1. Wow, gard de cactusi..suna bine! as pune si eu daca ar rezista climei noastre!:)))))))))))))))

    RăspundețiȘtergere