duminică, 22 iulie 2012

Ethiopia–A zecea tara din Expeditie

Intrarea in Ethiopia pe data de 17 Iulie a fost foarte usoara si este granita care mi-a placut cel mai mult pana acum caci nu a trebuit sa platim nimic, nici taxa de drumuri, nici taxa de poluare nici taxe ca ne pune o stampila pe Carnetul de Passaj, nici nimic. Am fost un pic socat, dar nu am comentat, ne-am urcat in masina si am cautat primul hotel unde sa ne odihnim dupa infernalul drum de 250 de Km in 7 ore. Ne trebuia un loc unde sa stam sa ne revenim din vibratii si socuri si l-am gasit la hotelul Koket din Moyale. Camera 25 USD, berea 0.80 USD si mancarea la restaurant mai ieftina de cat sa o cumperi si sa o gatesti tu, deci locul cel mai “ ieftin “ din Africa(pana acuma). 

IMG_5977Terracanul dupa Marsabit….murdara,vibrata, dar inca intreaga

IMG_5996Relaxare   IMG_5997Tocana de capra, servita in stil Ethiopian, acompaniata de bere Sf. Gheorghe

Ethiopia este o tara care nu a fost niciodata colonizata de catre nimeni si cred ca este singura din Africa, o tara cu o suprafata de peste 1.1 milioane de Km patrati si o populatie de peste 84 milioane, deci in comparatie, de 4 ori mai mare de cat Romania ca teren si ca populatie. Se circula pe dreapta, ceea ce face pentru mine sa nu fie prea placut, deoarece nu este problema sa conduci pe dreapta sau pe stanga, atata timp cat masina este cu volanul unde trebuie. Daca masina nu este facuta sa conduci pe partea care trebuie, atunci este un pic mai cu dichis, dar cu ajutorul Cameliei incerc sa ma descurc. La depasiri, Camelia este semaforul meu, ea spune cand este liber sau nu.

IMG_6026 Doua vulpi” late” si doi Vulturi la cina IMG_6122Incep sa apara Camilele

Calendarul si ora este total diferit aici in Ethiopia. Ora normal este +3 GMT, dar la ora 12:00 amiaza daca intrebi cat este ora, raspunsul este 6:00. Deci trebuie sa fi foarte atent daca ai vreo intalnire caci daca trebuie sa te intalnesti la ora 14:00 de fapt ti se va spune ca este ora 9:00. La urma urmei sunt doar niste cifre, cand rasare soarele toata lumea se trezeste si cand apune se duc la somn. Calendarul este la fel de complicat pentru noi. Anul nou este pe data de 29 ori 30 August. Orasul capitala si cel mai mare este Addis Ababa iar banii se cheama Birr. Poate de aici se trage cuvantul Bir cand Romanul se refera la taxe.

Majoratitatea populatiei traieste in partea rurala unde saracia este vizibila, de fapt ca in toate partile rurale ale Africii. Drumurile sunt pline de oameni, animale de toate speciile, motorete, este o aglomeratie de nedescris, ce face condusul sa fie foarte dificil si obositor, iar totodata tineretul care este in numar mare, este foarte tupeist si arogant. Cand treci cu masina prin sate, copii striga dupa noi, You, You, Money (Tu, Tu, Bani), si daca trebuie sa te opresti, sar pe masina si pe geam si cer bani. In schimb adultii sunt cu totul altfel. Oameni serviabili si amabili. Nu inteleg de ce tineretul se poarta asa cu turistii si de unde vine comportamentul acesta. Dar trebuie sa fi autoritar cu ei si sa nu ii bagi in seama prea mult.

IMG_6609De unde au aparut nici acuma nu stiu……nu era nici o casa prin imprejurimi si eram la cota 3200 de metrii

Ne-am oprit pe marginea Lacului Hawasa la” Haile Resort “, un loc minunat si elegant 120USD/noapte, unde stam doua nopti . Internetul este dar foarte incet dar nu stim ce vom gasi de acum incolo, asa ca trebuie sa stam sa venim cu blogul la zi. Astazi am avut un masaj “Suedez”(in Ethiopia)…..pare comic. Patronul acestui Resort este chiar Haile Selassie, considerat cel mai bun atlet de marathon al tuturor timpurilor. Am citit un pic din biografia sa, in fiecare zi fugea la scoala 10 Km iar seara inca 10 Km sa vina acasa. In orice rau este un bine.

IMG_6157   IMG_6252 Este necesar sa stam si in locuri din acestea sa nu uitam cum este sa te dai jos din pat in picioare caci in cort nu ai “luxul” acesta.

Maine vom continua expeditia inspre Addis Ababa unde vom cauta locuri noi si interesante.

Pentru a vedea intregul album apasa te rog pe linkurile de mai jos:

https://picasaweb.google.com/103958208108855646625/17072012EtiopiaMoyale

https://picasaweb.google.com/103958208108855646625/18072012EtiopiaMoyaleLaAwassa

https://picasaweb.google.com/103958208108855646625/19072012EthiopiaAwassa

Un comentariu:

  1. Cred ca v-ati saturat de corturi...m-a impresionat imaginea cu copii aceea rasariti de nu stiu unde!

    RăspundețiȘtergere