luni, 23 iulie 2012

Lacul Tana-Ethiopia- Manastiri Ortodoxe si Nilul Albastru

Nu poti sa stai in Bahir Dar si sa nu organizezi o vizita la Manastirile Ortodoxe situate pe insulele de pe Lacul Tana. Astazi 23 Iulie am inchiriat o barca, chiar eleganta si cu motor,(inainte de a o inchiria am verificat cu ce barca vom merge caci dupa experienta de pe Lacul Malawi cand am navigat pe lac cu o asa zisa barca care era un trunchi de copac scobit) si am plecat sa vizitam Manastirile. Lacul Tana se intinde pe o suprafata de 84 Km lungime si 66 km latime si foarte surprinzator este faptul ca adancimea maxima este doar de 8 metrii in sezonul uscat si 15 metrii in sezonul ploios. Lacul este alimentat de trei rauri principale, Lesser Abay, Reb si Gumara si este locul unde se formeaza Nilul Albastru care curge serpuitor inspre deserturile din Sudan, iar in Khartoum( capitala Sudanului) se intalneste si se uneste cu Nilul Alb si formeaza Nilul care continua drumul inspre Egypt, varsanduse in final in Marea Mediterana.

IMG_6812   IMG_6829

Pe lac sunt 37 de insule, de diferite marimi, dintre care 19 au avut si unele inca au si in prezent manastiri sau biserici Ortodoxe construite. Manastirile sunt medievale, fiind construite in secolul 13, deci cele mai vechi sunt de peste 700 de ani. Religia majoritara practicata in Ethiopia este Ortodoxismul, ceea ce este chiar interesant, luand in considerare Ethiopia este o tara inconjurata de Islam. Bineinteles, nu am avut timpul necesar sa vizitam mai mult de o manastire, deoarece Lacul este destul de mare, dar am mers la manastirea de calugari , Kibran Sf. Gabriel fiind una din cele mai vechi. Din pacate pentru Camelia, femeile nu au voie sa viziteze manastirea si nici macar sa o vada, deci a trebuit sa ma astepte la barca.

IMG_6851  IMG_6854Calugar Ortodox

Manastirea are un muzeu unde sunt expuse diferite tipuri de cruci, una dintre ele fiind, dupa spusele calugarului, crucea originala a Sf Gheorghe, cruce cu care a omorat pitonul la care se rugau pe vremea aceea oamenii si asa i-a convins de puterea Creatorului nostru. Muzeul are o colectie chiar mare de manuscrise vechi de secole, scrise pe piele de capra.

IMG_6858Crucea originala a Sf. Gheoghe  ( cea din dreapta)

Vizita la Manastire a fost interesanta si educativa, iar apoi am continuat sa navigam inspre locul de iesire a Nilului Albastru din Lacul Tana.

Multitudinea de Pelicani, King Fisher (regele pescuitului), cormorani si Vulturul Peste( Fish eagle) a facut vizita pe lac sa fie minunata.

IMG_6940  IMG_7016 King Fisher

Pentru a vedea intregul album, apasa te rog pe linkul de mai jos:

https://picasaweb.google.com/103958208108855646625/23072012EthiopiaLaculTana

6 comentarii:

  1. Lucruri interesante! va urmaresc cu interes calatoria, si-i indemn cu drag si pe ascultatorii radioului nostru sa va citeasca!Chiar merita! Pupicei si imbratisari satmarene!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Marina- Emilia Ionescu29 iulie 2012 la 08:53

      Si uite, ca asa am facut draga Olga...citim blogul!
      Le doresc drum bun!

      Ștergere
  2. Liviu Opris- Italia29 iulie 2012 la 08:56

    Asteptam poze de la manastiri!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pozele le vezi daca accesezi link-ul asta https://picasaweb.google.com/103958208108855646625/23072012EthiopiaLaculTana

      Ștergere
  3. Claudia Teo Craiova29 iulie 2012 la 09:35

    Multumesc,Olguta,
    Multumesc Radio Papucel pentru linkul trimis... Frumoasa calatorie,mi-ar place sa traiesc in aceste locuri minunate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper, ca sunteti in asentimentul meu, e o calatorie pe cat de interesanta pe atat de plina de adrenalina!

      Ștergere