sâmbătă, 21 iulie 2012

Linia de Ecuator

Vizita in Nairobi, Kenya, a fost relaxanta si productiva tinand cont de faptul ca Campingul unde am stat a avut tot confortul si in primul rand internet foarte bun, pentru standardele Africane, ceea ce a ajutat foarte mult sa putem veni la zi cu Blogul. Pe data de 15 Iulie am plecat inspre Isiolo, o localitate mica, doar 280 de KM de Nairobi dar a trebuit sa ne oprim acolo din motive strategice. Drumul inspre Isiolo trece pe langa Muntele Kenya, care este al doilea ca inaltime in Africa, cu cei 5199 de metrii, care nu l-am putut vedea prea bine din cauza norilor, iar langa Muntele Kenya se afla oraselul Nanyuki prin care trece linia Ecuatorului. Un semn indica acest lucru, deoarece fara semn sau GPS nu simti nici o diferenta de clima, de vegetatie sau vre-un muschi sa-ti tresara ca ai trecut Ecuatorul. Nici temperatura nu ne-a dat nici o indicatie, deoarece a fost chiar racoare, 15 grade C deci zicala “ este cald ca si la Ecuator” a fost imediat stearsa din vocabularul meu, iar de acum am sa folosesc “ este cald ca si in Romania”. Ne-am oprit sa facem poze cu indicatorul, bineinteles si intradevar simti un simtamant de implinire sufleteasca ca esti acolo, pe jos, pe linia aceea albastra vopsita pe asfalt, stiind ca aceasta linie separa cele doua emisfere ale globului pamantesc. Un localnic, a venit inspre noi si ne-a intrebat daca vrem sa ne arate un experiment la care bineinteles am acceptat ( de cate ori ai sansa sa inveti ceva pe linia de Ecuator). Experimentul consta intr-o cana si un vas de plastic, acesta din urma cu o gaura. Am mers 20 de metri in Emisfera Sudica, a turnat apa in vasul cu gaura si a pus un bat de chibrit pe suprafata apei. Batul a inceput sa se roteasca de la dreapta la stanga, in sensul opus al ceasului. Dupa aceasta am trecut 20 de metrii in Emisfera Nordica si am facut acelasi experiment, iar batul a inceput sa se roteasca de la stanga la dreapta, in sensul limbilor de ceas. Asta pana aici stiam. Al treilea experiment a fost chiar pe linia de Ecuator unde spre surprinderea mea (asta nu stiam ) apa se scurgea din vasul de plastic dar nu forma nici un vartej, deci batul de chibrit plutea pur si simplu fara sa aibe nici o tentativa de a se invartii .  Deci Ecuatorul nu este o linie oarecare, chiar daca nu o simtim ca exista.

IMG_4924Imagine GPS   IMG_4955 Chiar pe Linie…IMG_4956

Seara am ajuns in Isiolo, unde am mentionat ca ne-am oprit peste noapte din motive strategice deoarece a doua zi urma sa parcurgem o parte din drumul cel mai groaznic din Africa si anume Isiolo-Marsabit-Moyale, drum care duce la granita cu Ethiopia.

De cand am inceput sa facem traseul Expeditiei, am stiut ca v-a venii ziua sa parcurgem portiunea aceasta notorie a drumului. Am plecat din Isiolo inspre Marsabit, o distanta de doar 250 Km dintre care primii 130 au fost un asfalt impecabil, multumita Chinezilor ce lucreaza la drum, de fapt Chinezii lucreaza la toate drumurile din intreaga Africa de Est. Asfaltul s-a terminat si am intrat pe drum neasfaltat, care este ca placile ondulate de acoperis. Simti cum rinichii incep sa-si paraseasca locul lor, creierul se izbeste de craniu iar vederea incepe sa-ti fie in ceata din cauza vibratiilor. Terracanul se zguduia din toate incheieturile. Am oprit, am desumflat cauciucurile la 1.8 Bar, am cuplat 4x4 si am continuat drumul, nu incet ci cu 60-70 Km la ora. Asa parca a fost un pic mai omeneste, sau asa am crezut. Adevarul este ca incepi sa te obisnuiesti si sti ca nu ai alta sansa deci trebuie sa continui. La ora 14:00 am ajuns in Marsabit, vibrati bine si obositi. Am gatit ceva in Henry”s Camp unde am stat peste noapte. Dimineata devreme am continuat portiunea de 250 de Km ce a ramas pana la Moyale. 7 ore de Iad curat. Asa ceva este imposibil de exprimat in cuvinte. Pe langa faptul ca drumul este rau, am fost incontinu sub tensiunea caci pe aceasta portiune de drum se intampla rapirile care sunt efectuate de catre banditii care trec granita din Somalia in Kenya si cauta turisti pentru rascumparari, iar acest teritoriu este locuit de catre tribul Samburu, un trib nomadic, similar cu Masai, dar foarte violent. Am fost advertizati de catre politie sa nu oprim. Copii si fete tinere, topless, apar pe marginea drumului si arata un bidon de apa, sub pretextul sa te opresti sa le dai apa sau sa faci poze cu ei, iar o data oprit, apar alti 20 cu pusti si mitraliere, iar ce urmeaza nu cred ca are vre-un sens sa scriu.

IMG_5093   IMG_5176Schimbare de tactica…

IMG_5221 Partea aceasta nu este asa de rea..de aceea am reusit sa facem poza

IMG_5961   IMG_5966 Asta a insemnat Sfarsitul…..

Terracanul s-a comportat foarte bine, trebuie sa strang cateva suruburi la portbagajul de pe acoperis, dar nu ne-a lasat in mijlocul desertului si ne-a adus pana la destinatie. Am ajuns in Moyale la granita cu Ethiopia cu bine.

Pentru a vedea intregul album, apasa te rog pe linkurile de mai jos:

https://picasaweb.google.com/103958208108855646625/15072012KenyaLaEcuator

https://picasaweb.google.com/103958208108855646625/16072012IsioloLaMarsabit

https://picasaweb.google.com/103958208108855646625/17072012MarsabitLaMoyale

2 comentarii: