marți, 10 iulie 2012

SERENGETI, campiile nesfarsite

Noaptea de 4 spre 5 Iulie in campingul din Serengeti, a fost ca in filmele de groaza. Campingul este situat in Rezervatie si nu este ingradit. Am fost advertizati de aparitia animalelor noaptea prin Camping dar nu asi fi crezut ca este chiar asa. Am adormit pe la 10 seara, iar la 1 noaptea a inceput spectacolul. Hienele se plimbau printre corturi, “razand” horific, le auzeam respiratia. Intre noi si ele era doar foaia de cort, care pentru o Hiena, care mananca oase de Bivol si Elefant, este chiar o nimica toata. Pana dimineata nu am mai dormit, asteptand din moment in moment sa ne vina in vizita o Hiena. Dupa cum va dati seama, am trait sa putem povesti, iar dimineata a sosit cu soarele rasarind si arucandusi razele peste campiile nesfirsite ale Serengetiului.

IMG_3380 Imperechere de Lei…..foarte rar de vazut ….

Sa explic in cateva cuvinte situatia parcurilor acestea. Lacul Manyara, Serengeti si Craterul Ngorongoro este de fapt un singur parc care este impartit in trei, dupa cum am mentionat mai sus, prin porti de intrare. Nu este gard intre ele. Aceste porti de intrare sunt facute pentru doua motive: primul este faptul, daca vrei sa vizitezi doar una sau doua dintre cele trei, se poate. Iar al doilea motiv este faptul ca in felul acesta te poate incasa mai multi bani si vizitarea se poate face doar intre orele 6 dimineata pana la 18 seara. Peste noapte se poate sta in Parc dar doar in Camping. Nu se poate face Safari noaptea. Deci divizandule in trei parti pot avea un control mai bun a vizitatorilor. Ngorongoro este situat cam in centrul parcului, de aceea in prima zi am trecut prin Ngorongoro cu permis de tranzit, fara sa coboram in crater, sa vizitam Serengeti. Dupa vizitarea Parcului Serengeti, in ultima zi vom cobora in Craterul Ngorongoro.

Si acum sa fac explicatia si mai complicata, parcul Serengeti este unit cu Parcul Masaai Mara care este situat in Kenya. Aceste parcuri sunt despartite de un rau care in fiecare an este trecut fie din Serengeti in Masaai Mara sau invers de circa 2 milioane de antilope Gnu, Zebre, Gazele, care sunt urmarite de animalele de prada, deoarece vanatul este foarte usor in multimea aceea si asteptate de catre crocodilii din rau. Acest fenomen se numeste “ Marea Migratie”.

IMG_3490  Leoaica in copac…..IMG_3833 Elefant dormind…….

Parcul National Serengeti are o suprafata de 14 626 km/patrati iar numele de Serengeti se trage din cuvantul in limba Maa, ce o vorbesc Masaii, Serengiti care inseamna “ Pasuni nesfarsite “.

IMG_3844 Nu vrei sa vina inspre tine…..inima iti ingheata pentru moment

Drumul principal in Serengeti este GROAZNIC. Nu am crezut ca asa ceva exista. Patru ore, in care simti ca ti se dislocheaza organele. Masinile de Safarii se dezmembrau una dupa alta. este foarte dezamagitor faptul ca guvernul Tanzaniei nu este in stare sa faca drumul. Aparent au primit de nenumarate ori bani sa il repare, dar banii se folosesc pentru alte proiecte sau se “ relocheaza” in alte buzunare. Aceste parcuri ies in evidenta prin numarul de animale in acelasi loc din aceasi specie. Este una sa vezi o Zebra si total altceva sa fi inconjurat de 10 mii de Zebre care formeaza un spectacol optic, halucinant.

IMG_3334   IMG_3733Cheeta pe masina…

Numarul de masini care intra Serengeti este de circa 400 pe zi, care este un numar mare , dar parcul fiind asa de mare nu se prea simte. Se formeaza blocaj de trafic cand se opresc sa vada ceva si se sta sa se faca fotografii. Animalele nu par deloc deranjate de masini si chiar par ca le place sa pozeze. Si ele sunt la fel de curioase ca si oamenii.

IMG_3653   IMG_3715Pasarea Secretara…..si Gazela

Absolut totul a fost minunat in Serengeti dar a vedea Hiena (nu doar a auzi-o langa cort), o pereche de Lei facand “ dragoste” caci altcumva nu se poate numii deoarece dureaza timp de 7 zile si la fiecare 30 minute, fara a manca nimic si o Cheeta care a considerat ca locul cel mai confortabil este a se suii pe acoperisul unei masini de Safari. Aceasi imagine am vazut-o intr-o revista de safari si am fost comvins ca este fotoshop. Intr-o singura imagine poti vedea Hipopotami, Zebre, Gazele si Leopard in copac. Incredibil de minunat .

IMG_3931 Grupul cu care am fost in Safari…. fabulous people…we will remain friends forever…….

 

Pentru a vedea intregul album apasa te rog pe linkurile de mai jos:

https://picasaweb.google.com/103958208108855646625/05072012SerengetiPark

https://picasaweb.google.com/103958208108855646625/06072012SerengetiADouaZi

2 comentarii:

  1. Yeah!!! Fabulous people, that's who we are! :)))
    Ivan&Maria

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte frumos ,bravo voua! dar si eu doresc sa ajung acolo dar nu stiu cum...

    RăspundețiȘtergere