vineri, 29 iunie 2012

Turul Condimentelor

Nu poti rata ocazia, cand te afli pe insula Zanzibar, de a merge pe plantatii sa inveti despre condimente. Astazi am realizat inca o data cat de indolenti si superficiali suntem, ( imi cer scuze pentru cei ce nu sunt si ii apreciez sincer). Atatea lucruri ne inconjoara si nu consideram ca este necesar sa stim de unde vin? cum se fac? cine le face? unde cresc? si cum arata inainte de a ajunge in casele noastre si mai ales pe masa fiecaruia dintre noi. Turul a costat 15 US de persoana si a meritat din plin. Plimbarea a fost printre plantatii si la fiecare pas era cate o planta sau cate un pom care produce un condiment sau un fruct. Traind in Africa stiam de cateva dintre specii, deoarece unele le am in curtea de acasa, dar foarte multe puteam sa trec pe langa ele fara nici o idee sa stiu ceea ce sunt.

Uite, acesta este Ginger, a spus Ghidul, iar eu ma uitam si nu stiam care?…Gingerul il stiu ca o radacina care este foarte consumata in Africa si Asia, mai putin in Europa dupa cate stiu. Arata similar cu hreanul, dar frunzele sunt asemanatoare cu un puiet de palmier.

IMG_1967Ginger       IMG_1938Turmeric, o radacina folosita in loc de shafron ( shafronul este foarte scump), pentru a colora mancarea.

La cativa pasi imi arata un copac care nu reprezenta nimic deosebit la prima vedere, un copac pe langa care treci fara nici o problema daca nu sti ca acela este pomul de scortisoara. Multi dintre noi stim ca scortisoara este coaja de copac dar daca nu sti cum arata copacul, nu prea ai sanse sa faci clatite cu scortisoara si zahar, bineinteles.

IMG_1943

Un condiment care se gaseste pe toate mesele din lume asi putea spune este piperul. Planta de piper este agatatoare, cu frunze chiar mari, iar bobul de piper este un fruct verde, care creste ca si chiorchinii de strugurei. Se colecteaza si se usuca , iar prin uscare se inegreste si stafideste. Piperul alb, negru si rosu se produce din acelasi fruct, ce difera este felul de uscare si pregatire inaintea uscarii. Deaceea piperul alb si rosu este mai scump deoarece necesita mai multa manopera de cat cel negru.

IMG_1993

O alta planta agatatoare ce produce niste pastai care practic se usuca si se negresc in timp ce inca sunt agatate de planta, este vanilia. Daca nu stii, la fel ca si celelalte plante, treci pe langa ele si nici macar nu le atingi. Fructul de vanilie nu necesita prea multa prelucrare, chiar deloc, natura o prelucreaza si o pregateste doar sa fie consumata.

IMG_1978

Cel mai produs condiment in Zanzibar este, cuisoarele, care cresc in copac, sunt ca niste muguri care nu infloresc si se transforma de la verde la visiniu cand sunt coapte. Se recolteaza si se usuca, iar apoi sunt ambalate. Cuisoarele sunt foarte folosite in bucataria Asiatica si cea Britanica foarte des. Cuisoarele au o proprietate analgezica foarte puternica. Daca luati un bob de cuisoare si il mestecati veti constata ca va amorteste limba si gingia usor. Pentru dureri de dinti sunt foarte recomandate si chiar dau rezultate foarte bune. Au si gust de “ dentist “ defapt. Fotografii nu avem, deoarece nu este in sezon.

Un fruct care creste in pom, niste boabe rotunde de culoare verde cand sunt necoapte si culoare rosie/visinie cand se coc si se foloseste in fiecare dimineata, este cafeaua. Acest bob rotund, daca il desfacem, gasim inauntru doua boabe de culoare alba de cafea. Se pot manca asa crude sau bineinteles dupa ce se prajesc primesc gustul care il stim cu totii, de cafea. Inaltimea popului variaza de la un metru la 3-4 metri inaltime, depinde de hibridul folosit, dar bobul este acelasi.

IMG_1987

Daca veti vedea un pom care face fruct in forma de castarveti sau okra, sa stiti ca este pomul de cacao. Fructul se desface, se scoate miezul,care este alb la culoare, se usuca, se macina si este gata de a se amesteca cu lapte pentru o ceasca de “ cacao cu lapte”

IMG_1977

Un copac urias cu frunze mari si creponate, produce un fruct rotund, verde la culoare, care arata ca o minge mai mare de tenis de camp. Fructul se numeste, fructul elefantului. deoarece el este singurul animal care il mananca. Dar daca se taie fructul, inauntru sunt niste seminte mici invelite intr-un gel transparent care este folosit in abundenta de catre localnici ca fixativ de par.

IMG_2092

Un alt fruct, care creste in pom, in forma de inima, invelit in tepi moi la atingere, rosii de culoare, este fructul ruj. De ce se numeste asa? deoarece cand il desfaci, inauntru este o pasta rosie care se foloseste ca ruj de buze, sau de obraz, iar indienii il folosesc pentru a pune punctul in frunte care simbolizeaza ca femeile sunt casatorite.

IMG_1975

Pomul de nucsoara, face un fruct in forma de para mai muca ca marime, iar inauntru este un sambure negru invelit intr-o plasa rosie. Samburele negru este nucsoara, iar partea rosie este folosita la supa de pui. Bineinteles nu in Romania.

IMG_1971

Cam acesta a fost in mare, turul condimentelor, lucruri interesante, iar de acuma in colo de fiecare data cand am sa consum unul din aceste condimente are sa imi apara imaginea lui in natura.

Dupa tur am servit masa in traditie araba, adica pe jos, apoi am incheiat cu o vizita pe plaja Oceanului Indian sa ne racorim cu o baie.

Maine vom urca inspre Nord, unde vom sta cateva zile sa ne bucuram de Ocean si soare, inainte de a pleca spre locuri noi si interesante ce le vom descoperii si impartasii cu voi toti.

Pe curand si toate cele bune va dorim.

Pentru a vedea intregul album, te rog apasa pe linkul de mai jos:

https://picasaweb.google.com/103958208108855646625/29062012ZanzibarSpiceTour

https://picasaweb.google.com/103958208108855646625/29062012ZanzibarSpicesBeach

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu