marți, 10 iulie 2012

MASAI–Tribul Oamenilor “ arc”

Dupa vizita in Serengeti, pe data de 06 Iulie, am avut deosebita placere de a vizita un trib de Masai. Acest popor nomadic se intinde din Sudul Kenyei pana in Nordul Tanzaniei. Practic teritoriile lor au fost impartite politic de catre granita dintre Kenya si Tanzania, dar acest lucru nu i-a impiedicat pe Masai sa-si  continuie viata impreuna. Vorbesc aceasi limba si anume, Maa, iar traditiile sunt identice. Masaii  sunt un trib de circa 4 milioane si se caracterizeaza prin costumatia rosie ce o poarta, incontinuu au un bat in mana, sunt relativ foarte inalti si sar foarte sus. Femeile sunt renumite prin bijuteriile traditionale ce le poarta. Este un popor care isi pastreaza foarte tare traditiile, sfatul batranilor este acela ce decide totul ce se intampla sau trebuie facut in trib, iar deciziile lor sunt respectate cu strictete.

IMG_4052        IMG_4085

 

Bogatia unui Masai este numarul de vaci ce il are, ( daca ai 50 de vaci esti considerat bogat) dar si numarul de copii. Ca sa fi cu adevarat bogat si respectat trebuie sa le ai pe amandoua, doar una din ele nu se considera bogatie. Barbatii sunt poligami, iar pretul pentru o femeie este intre 3 si 6 vaci. Sunt Masai care au pana la 40 de neveste si 250 de copii. Fiecare nevasta trebuie sa aibe casa ei, care se construieste din combinatie de paie, crengi si balega de vaca. Cand se pleaca cu animalele pentru a gasii pasuni mai bune, casele se abandoneaza si unde se ajunge se construiesc altele noi, iar la intoarcere se locuieste in cele lasate anterior.

IMG_4028   IMG_4064 Gradinita…..

Din cauza mortalitatii ridicate in randul noilor nascuti, noii nascuti nu sunt recunoscuti doar dupa varsta de 3 luni, varsta la care daca ajung sa traiasca, primesc un nume. Se practica circumcizia la barbati si la varsta de 13 ani se aplica dupa care pe o perioada de 3 luni baietii nu sunt primiti in trib si trebuie sa poarte imbracaminte de culoare neagra si o masca alba vopsita pe fata. Dupa aceasta perioada devin “ luptatori” si ocrotitori ai tribului.

IMG_2894    IMG_4048

Moartea este vazuta ca un lucru fara importanta, nu se face nici o ceremonie, iar cadavrul este lasat in camp sa fie mancat de Hiene. Daca Hienele nu il mananca este o mare problema si se considera ca este ceva neinregula cu cadavrul, deaceea se unge cu sange de vaca si grasime sa atraga Hienele.

Deoarece numarul de vaci reprezinta bogatia fiecaruia, consumul de carne este foarte limitat, dar ce se consuma mult este sangele de vaca. Se face o incizie in artera de la gatul vacii, se bea sangele iar apoi se inchide cu pamant combinat cu plante.

Vizita a fost fascinanta si educativa. Masaii sunt foarte amabili si onesti, dornici de a impartasii  traditiile si viata lor.

Pentru a vedea intregul album te rog apasa pe linkul de mai jos:

https://picasaweb.google.com/103958208108855646625/06072012SatDeMasaiInSerengeti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu